Ethnic medicine with the Armenian immigrants in the Republic of Mordovia: traditional representation and its transformation
Abstract
materials collected in Republic of Mordovia in 2008-
2010 under the direction of prof. Ludmila Nikonova
(Saransk). The author considers a daily practice of folk
remedies and health preservation used by some families
of the Armenian immigrants in the region as well
as some transformation of traditional representations in
this sphere. It has been established that rational and irrational
ethnic ways of treatment and preventive maintenance
of illnesses could play a role of an ethnic marker
in foreign culture environment of multinational Mordovia.
The ways of preserving health by the Armenian immigrants
are enriched by local medical practices of the
Mordvinians and Russians.
References
1. Анчабадзе Ю.Д., Волкова Н.Г. Старый Тбилиси. Го- род и горожане в XIX веке. М.: Наука, 1990. 272 с.
2. Армяне предпочитают овощи // Ноев Ковчег, № 9(156), сентябрь 2010.
3. Арутюнов С.А., Мкртумян Ю.И. Вершина хле- бопечения - лаваш // Хлеб в народной культу- ре: Этнографические очерки. М.: Наука, 2004. С. 200-209.
4. Григулевич Н.И. Этническая экология питания. Традиционная пища русских старожилов и на- родов Закавказья. М.: Наука, 1996. 163 с.
5. Лучшие рецепты армянской кухни / Сост. М. Аванесова. Ростов н/Д: Баро-Пресс, 2003. 432 с.
6. Мартиросян А. Великий шелковый плод // Ере- ван. Сентябрь №9 (26), 2007. С. 82-83.
7. Никонова Л.И., Кандрина И.А. Как лечились на- роды Поволжья и Приуралья. Саранск: Ковылк. тип., 2005. 213 с.
8. Тер-Саркисянц А.Е. Армяне: История и этно- культурные традиции. М.: Наука, 1998. 397 с.
9. Тер-Саркисянц А.Е. Напитки в армянской куль- туре // Хмельное и иное: напитки народов мира. М.: Наука, 2008. С. 126-148.
10. Шевцова А.А. Сестра хлеба // Этносфера, 2010. №12. С. 46-47.